dietmental barszcz czerwony kompot z suszu przepisy

Barszcz czerwony i kompot z suszu – zdrowe przepisy na święta

Przed nami wyjątkowy, świąteczny czas. Niech zdrowa dieta nie opuszcza Cię także w te pełne magii bożonarodzeniowe dni.

Barszcz czerwony i kompot z suszu – tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy w wydaniu fit & ecco.

** BARSZCZ CZERWONY **

Składniki:

  • 1, 5 l wody,
  • wywar:
    • 200 g włoszczyzny,
    • 50 g suszonych grzybów,
    • 50 g cebuli,
  • 500 g buraków,
  • ½ kg jabłek,
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 100 g suszonych, podwędzanych śliwek,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie można dolać ok 0,5 – 1 l wody i ok 200 ml kwasu buraczanego.

Przygotowanie:

Buraki czyścimy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 45 minut. Grzyby namaczamy w wodzie minimum przez godzinę.

Gotujemy wodę z włoszczyzną, grzybami, cebulą i przyprawami. Gdy warzywa się ugotują, przecedzamy wywar. Upieczone buraki wyciągamy z folii. Jak przestygną – obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki – plasterki i dodajemy do wywaru. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Następnie obieramy jabłka, usuwamy gniazda i kroimy na mniejsze kawałki – słupki i też dodajemy.

Na koniec jeszcze śliwki i pokrojony czosnek plus majeranek i ocet balsamiczny, i opcjonalnie kwas buraczany ecco, woda . Gotujemy dzień wcześniej, aby przed podaniem wszystkie składniki się połączyły.

****************************************************************************

KOMPOT Z SUSZU

Składniki:

  • ½ kg suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki),
  • 6 podwędzonych śliwek,
  • 6 goździków,
  • 2 sztuki anyżu,
  • ½ cytryny,
  • ½ pomarańczy,
  • 4 ziarna kardamonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 laski cynamonu,
  • łyżeczka cynamonu i imbiru,
  • 3 litry wody.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy goździki, anyż, rozgnieciony kardamon. Następnie przekrojone, suszone owoce plus wędzone śliwki. Dodajemy laski cynamonu. Gotujemy dodając miód, cynamon i imbir. Jak się ugotuje, sparzamy pomarańcze i cytrynę i kroimy w plasterki, dodajemy do reszty. Zostawiamy na noc, aby składniki się zmieszały.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on print
Share on email