Blog

Kategoria: Dietetyka

^ SÓL VS DIETA
Wysoko przetworzona żywność jest coraz bardziej dostępna i staje się bardziej przystępna cenowo. Na całym świecie spożywa się więcej żywności o dużej gęstości energetycznej, bogatej

>Programowanie żywieniowe
Programowanie żywieniowe jest procesem, w którym zmienność jakości lub ilości składników odżywczych spożywanych w czasie ciąży wywiera trwały wpływ na rozwijający się płód. Właściwe odżywienie

OWOCE & WARZYWA”””
#SEZONOWOŚĆ WARZYW I OWOCÓW” Warto pamiętać o tym w jakim sezonie pojawiają się Nasze ulubione warzywa i owoce. Każda pora roku niesie ze sobą odrębne

„Żywność pochodzenia roślinnego”
Istotne źródło związków o właściwościach przeciwutleniających stanowi dla człowieka żywność pochodzenia roślinnego. Związki te reprezentowane są przede wszystkim przez: polifenole (kwasy fenolowe i obszerną grupę

Zamiast diety cud – dieta DASH
Coraz częściej zwracamy uwagę na zmianę trybu życia, podjęcie aktywności fizycznej i zastosowanie odpowiedniej diety. Diety rozumianej jako styl odżywiania, który nie musi wiązać się

Kolorowe zioła i przyprawy w kuchni – właściwości
Choć przyprawy w kuchni to przede wszystkim ogrom zieleni, są i takie, które dodają więcej różnorodnych kolorów i aromatów. Należą co nich min. szafran będący