energetyczne śniadania dietetyk wrocław

Śniadania to energia na cały dzień***

* 100% zdrowia = 100% energii
Zacznij dzień od zdrowego śniadania by cieszyć się energią przez cały dzień.

„Różnorodność drogą do Zdrowia”

* Jednocześnie pamiętajmy o bilansie dobowym♦️😊

1. GRYCZANA TORTILLA 

Składniki:

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej,
  • 4 suszone pomidory,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wyciśniętego czosnku,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Kaszę zalej ciepłą wodą i zostaw na noc. Rano odlej nadmiar wody, dodaj pomidory i dwie łyżki oliwy oraz czosnek, sól, a następnie zmiel na papkę. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok 15 min. Odstaw do ostygnięcia.

Tortillę możesz podawać z różnym nadzieniem, np.:

Tortillę posmaruj musem z awokado (awokado ,czosnek, 2 łyżki soku z cytryny, szczypiorek, sól i pieprz wymieszać). Wyłóż na to rukolę, kilka kostek tofu, plasterki czerwonej cebuli, plasterki cukinii, paprykę. Możesz też dodać sos jogurtowy: zmiksuj 150 ml jogurty plus 4 suszone pomidory z oliwy plus 2 łyżki szczypiorku, pieprz.

2. OWSIANKA / JAGLANKA / GRYCZANKA

Komponuj wedle uznania z dodatkiem ulubionych owoców, orzechów i ziaren.

*** OWSIANKA

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych górskich,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • ok 150 ml wody lub jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę,
  • garść rodzynek,
  • ½ łyżeczki cynamonu i imbiru,
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Płatki zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą. Na maśle podduszamy jabłko i rodzynki ok 7 min. Dodajemy cynamon, imbir i siemię. Wszystko mieszamy i dodajemy do płatków. Możemy spożywać również z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny.

*** JAGLANKA

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 150 ml wody,
  • garść borówek,
  • łyżka cynamonu,
  • kurkuma.
  • pestki słonecznika, sezamu
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Kaszę i borówki płuczemy. Kaszę przekładamy do garnka, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i zostawiamy, aż kasza wsiąknie całą wodę. Dodajemy borówki, cynamon, kurkumę i pestki słonecznika , sezamu. Miód do smaku.

*** GRYCZANKA

Składniki:

  • 6 łyżek płatków gryczanych,
  • 150 ml wody,
  • 1 gruszka,
  • 2 kiwi,
  • szczypta cynamonu i imbiru
  • 2 łyżki orzechów( włoskie, laskowe…)
  • łyżeczka kakao – opcjonalnie

Przygotowanie:

Wodę przelej do garnka, dodaj płatki i cynamon, a następnie zagotuj. Pozostaw niech ostygnie. Pokrój w kostkę gruszkę i kiwi, kakao. Wymieszaj i dodaj do gryczanki. Na koniec dodaj orzechy.

3. TOSTY Z BROKUŁEM I SZPARAGAMI

Składniki:

  • 250 g brokuł,
  • 140 g chleb żytni  – 4 kromki ( lub inny preferowany)
  • 15 g czosnek,
  • 10 ml oliwa z oliwek,
  • przyprawy,
  • 240 g szparagów,
  • 2 pomidorki
  • sól morska.

Przygotowanie:

Brokuł umyć, ugotować na parze tak żeby był na pół miękki. Szparagi upiec w folii w piekarniku. Kromki opiec w tosterze. Zmiażdżyć ząbki czosnku i natrzeć nimi opieczony chleb. Grzanki skropić odrobina oliwy i ułożyć na nich brokuł, szparagi i przekrojone pomidorki. Doprawić solą i pieprzem.

4. TOSTY Z ZAPIEKANYMI WARZYWAMI

Składniki:

  • 140 g chleba żytniego, ( lub inny np: gryczany, razowy)
  • 10 g bazylii,
  • 100 g cebuli czerwonej,
  • 250 g cukinii,
  • 10 g czosnku,
  • 500 g kopru włoskiego,
  • 5o ml oliwy z oliwek,
  • 250 g papryki czerwonej,
  • 250 g papryki żółtej,
  • 170 g pomidorów.

Przygotowanie:

Paprykę, cukinię i koper umyć i osuszyć. Paprykę pokroić wzdłuż na osiem części. Usunąć łodygi i gniazda nasienne. Obciąć końcówki cukinii i pokroić ukośnie. Obciąć końcówki kopru i pokroić na drobno. Cebule obrać i pokroić w plastry. Paprykę, cukinię, cebulę i koper włoski posmarować oliwa i przypiec w piekarniku w folii ok 15 min. Czosnek i pomidory obrać i przekroić na pół. Chleb można opiec w tosterze, natrzeć czosnkiem i podawać z pomidorem i pieczonymi warzywami – skropić oliwą i posypać bazylia.

5. EXPRESSOWA SAŁATKA ŚNIADANIOWA

Składniki:

  • 100g granata,
  • 10 g miodu,
  • 35 g musztardy,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 240 g pomarańczy,
  • 100 g rukoli.

Przygotowanie:

Na talerz wykładamy rukolę, kroimy pomarańcze na mniejsze cząstki, posypujemy granatem. Miód, musztardę i oliwę łączymy i polewamy całość.

SMACZNEGO!!!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on print
Share on email
Close Menu