cynamon kurkuma imbir goździk jałowiec kardamon na święta

Świąteczne zioła i przyprawy

Święta Bożego Narodzenia od zawsze kojarzą nam się z wieloma zapachami. Pomarańczy, grzybów, barszczu z uszkami, pieczonego karpia, czy korzennych pierniczków. Nie byłoby jednak tych zapachów, gdyby nie zioła i przyprawy do nich dodane.

IMBIR

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy C, A, E, K, B6
  • zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo

Zastosowanie w kuchni:

  • mielony: dodatek do ciast, pieczonych jabłek, ciast i ciasteczek, sałatek owocowych
  • świeży: poprawia smak mięs i mdłych potraw

Działanie zdrowotne:

  • ułatwia trawienie
  • łagodzi mdłości
  • leczy przeziębienie
  • łagodzi bóle miesiączkowe
  • chroni przed zakrzepicą i poprawia krążenie krwi
  • wspiera leczenie migreny
  • działa przeciwobrzękowo
  • wpływa na zwiększenie koncentracji

!!! Jeśli masz problemy dotyczące przewodu pokarmowego – unikaj imbiru. To pikantna przyprawa, która może działać drażniąco. 

CYNAMON

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy C, A, E, K, B6
  • zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
  • zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone

Zastosowanie w kuchni:

  • idealny do deserów, jak np. pieczone jabłka, szarlotka
  • dodatek do pierników i ciastek korzennych
  • podkreśla smak herbat, kompotów, gorącej czekolady, ponczów, nalewek
  • dodatek do dań mięsnym z owocami i kuchni egzotycznej

Działanie zdrowotne:

  • może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera
  • wykazuje właściwości antynowotworowe
  • przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu
  • doskonały do odkażania skóry
  • pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu
  • korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację

KURKUMA

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy C, E, K, B6
  • zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
  • zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone oraz tłuszcze trans

Zastosowanie w kuchni:

  • nadaje żółtawą barwę wielu potrawom (np. ryż, ziemniaki)
  • podkreśla smak rosołu
  • nadaje wyjątkowy smak daniom z drobiu, rybom i owocom morza
  • stosowana w marynatach oraz jako składnik musztardy i sosów musztardowych

Działanie zdrowotne:

  • wspomaga pracę mózgu
  • wykazuje szerokie właściwości antynowotworowe
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozkurczająco
  • wspomaga przeciwdziałanie zaburzeniom trawiennym
  • wzmacnia odporność
  • obniża poziom cukru we krwi

!!! Dla lepszego efektu, używaj kurkumy w towarzystwie pieprzu i/lub papryki.

GOŹDZIK

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy C, A, E, K, B6
  • zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
  • zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone

Zastosowanie w kuchni:

  • podkreśla smak kompotów, ponczów, herbat i grzanego wina
  • składnik marynat i sosów
  • poprawia smak bigosu, rosołu, pasztetu i dań na bazie grzybów
  • składnik ciast i ciasteczek bożonarodzeniowych

Działanie zdrowotne:

  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga walkę z grypa i przeziębieniem
  • usuwa nieprzyjemny zapach z ust
  • pomocny w dolegliwościach bólowych zębów i głowy

JAŁOWIEC

Właściwości odżywcze:

  • owoce jałowca są bogate w witaminę C
  • zawiera spore ilości chromu, miedzi, wapnia i żelaza

Zastosowanie w kuchni:

  • stosowany przy wędzeniu wędlin i mięs
  • poprawiający smak dań z grochu i fasoli
  • stosowany jako popularna przyprawa dań mięsnych, w szczególności dziczyzny

Działanie zdrowotne:

  • pomocny przy nerwobólach i zapaleniu korzonków
  • wykazuje działanie moczopędne, odkażające i bakteriobójcze
  • ułatwia trawienie
  • pobudza wydzielanie żółci
  • przeciwdziała cellulitowi
  • zwalcza łupież

KARDAMON

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy C oraz B6
  • zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
  • zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone

Zastosowanie w kuchni:

  • doskonała przyprawa do pierników, marcepanu, sałatek owocowych, słodkich sosów i likierów
  • podkreśla świeży smak dyni i marchwi
  • chętnie stosowany do zup, dań rybnych i dań mięsnych
  • składnik arabskiej kawy i indyjskiej herbaty

Działanie zdrowotne:

  • wspomaga odchudzanie
  • stosowany podczas walki z przeziębieniem
  • odświeża oddech
  • wspomaga leczenie bólu brzucha, biegunek i zaparć
  • szeroko stosowany w medycynie naturalnej

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on print
Share on email