zdrowe przekąski na sylwestra

Szybkie i zdrowe przekąski na Sylwestra

Sylwester to jeden z tych dni w roku, kiedy chętnie spotykamy się ze znajomymi na tzw. domówkach. Radości ze spotkania zawsze towarzyszy pytanie: Co zaserwować naszym gościom? Stąd też dziś kilka propozycji:

ROLLS RYŻOWY

Składniki:

  • 4 kawałki papieru ryżowego
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1 garść liści szpinaku
  • 4 liście bazylii
  • 2 łyżki podprażonego sezamu
  • mieszanka kiełków
  • sos sojowy
  • do wyboru: plaster wędzonego łososia, dobrej jakości wędlina, plaster sera lub pokrojony w słupki tofu, brie, ulubione surowe warzywa (marchewka, kalarepa, ogórek, papryka itd.)

Przygotowanie:

Pojedynczy kawałek papieru ryżowego delikatnie moczymy. Na środku układamy kilka liści szpinaku, jeden listek bazylii, jeden poszatkowany suszony pomidor, trochę kiełków oraz odrobinę przyprażonego sezamu plus ulubiony dodatek( łosoś, ser, wędlina, warzywo). Całość delikatnie zawijamy (jak gołąbki), tak żeby nie przerwać papieru. Podawać pokropione sosem sojowym.

lub z pastami poniżej:

PASTY DO SUROWYCH WARZYW
pokrojonych w słupki |( seler naciowy, marchewka, kalarepa, ogórek, papryka, rzodkiewka, brokuł-różyczki)

*** Pasta z nerkowców

Składniki:

  • 30 g nerkowców
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Bazylię bardzo drobno szatkujemy. Orzechy podprażamy na złocisty kolor na suchej patelni. Czekamy, aż przestygną, a następnie bardzo dokładnie mielimy. Zmielone orzechy mieszamy z bazylią, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem, a następnie doprawiamy sola.

*** Humus z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki pasty z miso lub tahini
  • 1 mały pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Ciecierzycę miksujemy na jednolitą masę z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oliwą z oliwek i pastą z miso lub tahini. Gotową pastę mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i przekładamy do słoiczka. Można dodać łyżeczkę czarnuszki lub papryki mielonej, lub pasty pomidorowej.

*** Pasta z Qacamole

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • ½ czerwonej cebulki
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz
  • papryka chili
  • pomidor

Przygotowanie:

Z awokado wyjąc pestki. Miąższ rozdrobnić widelcem, bądź zmiksować. Cebulę i obrany pomidor pokroić na małą kosteczkę i dodać do awokado. Na koniec dodać cytrynę, paprykę, pieprz do smaku.

*** Sos zaziki

Składniki:

  • 2 ogórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 100 – 150 ml jogurt typu greckiego

Przygotowanie:

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce – średnie oczka. Dodać wyciśnięty czosnek, jogurt. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

TATAR Z CUKINII I FETY

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 100 g fety
  • 10 łodyżek mięty
  • oliwa z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz
  • bazylia suszona lub zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Cukinię umyć i odciąć końcówki. Następnie przeciąć wydłuż na pół i łyżką wyjąć gniazda nasienne. Połówki pokroić w drobną kostkę. Miętę posiekać. Fetę pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać: fetę, cukinię i sok z cytryny. Polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Podawać schłodzone.

Podawać na liściach cykorii lub sałaty lodowej, posypać kiełkami, kolendrą lub pietruszką.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on print
Share on email