zioła i ich właściwości szafran chili nasturcja mięta wanilia

Kolorowe zioła i przyprawy w kuchni – właściwości

Choć przyprawy w kuchni to przede wszystkim ogrom zieleni, są i takie, które dodają więcej różnorodnych kolorów i aromatów. Należą co nich min. szafran będący najdroższą przyprawa świata, nasturcja – jadalne kwiaty, chili, wanilia, czy siemię lniane. Poznaj drogocenne właściwości, jakie te zioła i przyprawy oferują naszemu organizmowi.

CHILI

Właściwości odżywcze:

  • bogata w witaminę C, A oraz B6
  • zawiera żelazo, magnez, potas, mangan oraz kapsaicynę

Zastosowanie w kuchni:

  • szczególnie popularna w daniach kuchni meksykańskiej
  • składnik wielu zup i sosów
  • coraz chętniej gości także w słodyczach np. czekolada z chili

Działanie zdrowotne:

  • wspomaga odchudzanie
  • przyspiesza przemianę materii
  • wykazuje działanie przeciwzakrzepowe
  • oczyszcza drogi oddechowe
  • działa korzystnie na serce
  • obniża poziom cholesterolu

SIEMIĘ LNIANE

Właściwości odżywcze:

  • źródło błonnika, lignanów i kwasów tłuszczowych omega-3
  • zawiera witaminę B6, K oraz E, a także kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę i tiaminę
  • bogate w wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, sód oraz cynk

Zastosowanie w kuchni:

  • popularny składnik owsianek, jogurtów, sałatek i koktajli
  • doskonały dodatek do pieczywa, ciast, ciasteczek i babeczek
  • po zmieleniu może stanowić zamiennik jajka np. w pulpetach (w proporcji 3 łyżki wody na 1 łyżkę siemienia)

Działanie zdrowotne:

  • obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi
  • reguluje pracę układu hormonalnego
  • zapobiega zaparciom
  • redukuje ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej
  • chroni przez osteoporozą
  • hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych
  • chroni przed nowotworami hormonozależnymi (np. rak jajnika, czy piersi)
  • poprawia stan skóry i włosów

WANILIA

Właściwości odżywcze:

  • źródło wapnia, magnezu oraz żelaza

Zastosowanie w kuchni:

  • dodatek do kremów, musów, budyniów i lodów
  • w formie cukru waniliowego – składnik ciast i ciasteczek
  • aromat słodkich deserów i wytrawnych sosów

! W sprzedaży często spotkasz syntetyczny odpowiednik cukru waniliowego – cukier wanilinowy.

Działanie zdrowotne:

  • pomocna w stanach stresu i napięcia nerwowego
  • ułatwia zasypianie
  • w formie olejku na krótko odstrasza komary i meszki

SZAFRAN

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy A, C oraz B6
  • zawiera fosfor, wapń, sód, żelazo, magnez, potas, cynk oraz kwasy tłuszczowe

Zastosowanie w kuchni:

  • w zależności od kuchni, szafran to dodatek głównie do dań na bazie ryżu ale także do kaw i chleba
  • przyprawa stosowana także do potraw z ryb, czy popularnych w Polsce flaków
  • szafran znajdziemy także w deserach (babkach, puddingach, czy lodach)

Działanie zdrowotne:

  • łagodzi objawy choroby wrzodowej oraz depresji
  • wykorzystywany przy leczeniu przeziębień

NASTURCJA

Właściwości odżywcze:

  • bogata w witaminę C oraz sole mineralne

Zastosowanie w kuchni:

  • liście i kwiaty to popularny dodatek do sałatek
  • owoce – idealne do marynowania w occie jako polski odpowiednik kaparów

Działanie zdrowotne:

  • wykazuje działanie antyseptyczne w przypadku ran
  • pomocna w walce z salmonellą
  • naturalny antybiotyk w walce z bakteriami (np. paciorkowcami odpowiedzialnymi za choroby gardła, oskrzeli, czy nerek)
  • pomocna w leczeniu trądzika i problemów skórnych
  • skuteczna we wzmacnianiu odporności

MIĘTA

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy A
  • zawiera żelazo, mangan i kwas foliowy

Zastosowanie w kuchni:

  • dodatek do potraw rybnych
  • dekoracja lodów i ciast
  • dodatek do lemoniad, koktajli i drinków
  • doskonała jako kluczowy składnik herbaty ziołowej

Działanie zdrowotne:

  • pomocna w walce z dolegliwościami układu oddechowego
  • wykazuje działanie wykrztuśne i antybakteryjne
  • działa odkażająco i przeciwbólowo na błony śluzowe gardła
  • wspomaga walkę z bakteriami odpowiedzialnymi za problemy z układem pokarmowym
  • leczy problemy zaparć i wzdęć

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on print
Share on email