przepisy na zdrowe desery

ZDROWE DESERY na poprawę nastroju

Polecam kilka moich ulubionych przepisów na zdrowe desery, które wprawią Cię w dobry nastrój. Jednocześnie pamiętajmy o indywidualnym podejściu – uwzględniając produkty, które możemy i lubimy w zależności od preferencji.
Przy zbilansowanej diecie, czemu nie?

1. KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO

2 dojrzałe awokado, przepołowione, bez pestek, obrane
Sok z 1 cytryny
1 ½ łyżka surowego kakao w proszku
1,5 łyżeczki ksylitolu
1 łyżka zmielonego cynamonu
1 łyżka zmielonego imbiru
8 świeżych maliny, (jeżyny, wiśni)
Garść siekanych migdałów, (wiórki kokosowe, orzechy).

Przygotowanie:
Awokado, sok z cytryny, kakao, ksylitol, cynamon, imbir miksujemy na gładką puszystą masę.
Mus przekładamy na 4 porcje, dekorujemy owocami i orzechami.

2. BLOK Z BAKALIAMI, ORZECHAMI I CIEMNĄ CZEKOLADĄ

500 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao)
½ filiżanki rodzynek plus 2 łyżki drobno posiekanej (można użyć suszonych wiśni lub jagód, żurawiny)
½ filiżanki plus 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być pistacje, orzechy nerkowca, migdały, makadamia)
2 łyżki wiórków kokosowych
½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia (sprawdź czy zmieści się do lodówki)
Czekoladę roztapiamy w żaroodpornym naczyniu nad garnkiem z gotującą się na średnim ogniu z wodą. Pamiętając, aby naczynie nie stykało się z wodą. Kiedy zacznie się rozpuszczać, przemieszaj ją od czasu do czasu. Dosyp do czekolady ½ filiżanki żurawiny i ½ filiżanki orzechów. Przelej miksturę na blaszkę wyłożoną papierem i posyp pozostałymi dodatkami (posiekana żurawina, orzechy, wiórki kokosowe) z wierzchu.
Jak blok przestygnie schładzaj go dalej przez godzinę w lodówce, a potem pokrój na kawałki. Przechowuj w pojemniku ze szczelną pokrywką w temperaturze pokojowej.
(czas przygotowania 1h i 45 min z chłodzeniem)

3. MUFFINKI DYNIOWE/ Marchewkowe/

½ szklanki mąki owsianej
50 g orzechów migdałów (opcjonalnie orzechów)
40 g siemienia lnianego mielonego
10 g nasion chia
½ starta/puree podpieczona dynia Hokkaido lub /4 starte marchewki/
5 suszonych miękkich moreli
3 łyżki jasnego sezamu (opcjonalnie słonecznik, pestki z dyni)
2/3 łyżki wody
Szczypta soli

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170’C. Morele posiekaj. Rozdrobnij w malakserze migdały, siemię lniane, chia. Dodaj mąkę, dynię /marchewkę/, morele, sezam, sól. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj wodę i odstaw na 10-15 minut. Następnie przełóż do foremek na mufinki, wyścielone papilotkami i piecz 20 – 25 minut.

4. JABŁKA ZAPIEKANE

3 duże jabłka, obrane i wydrążone; pokrojone w ćwiartki lub połówki
1,5 łyżeczki ksylitolu

1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1 filiżanka płatków owsianych górskich
1 łyżka masła
¼ filiżanki płatków migdałowych
Szczypta soli
Jogurt naturalny – opcjonalnie

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200”C w dużym naczyniu żaroodpornym wymieszaj jabłka i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru.
W osobnym naczyniu wymieszaj 1,5 łyżeczki ksylitolu, płatki owsiane, migdały, imbir, cynamon. Dodaj masło i ugniataj, aż zrobi się z tego masa. Możesz dolać odrobię wody, jeśli mikstura będzie za sucha.
Nałóż ją na ułożone w naczyniu jabłka i zapiekaj przez około 25 minut, aż jabłka będą miękkie,
a owsianka lekko brązowa. Możesz serwować z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Jeśli lubisz zdrowe przepisy, polecam Ci także zdrowe sałatki

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on print
Share on email