lubczyk liść laurowy tymianek rozmaryn bazylia majeranek właściwości

Zielone przyprawy i zioła

Zielone przyprawy i zioła, czyli bazylia, liść laurowy, lubczyk, majeranek, rozmaryn i tymianek są znane i cenione nie tylko za swe walory smakowe ale także bogate właściwości odżywcze oraz korzystne działanie zdrowotne dla naszego organizmu.

BAZYLIA

Właściwości odżywcze:

  • źródło witamin A, E, B2, B6, C, beta karotenu, niacyny i kwasu foliowego
  • zawiera potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan

Zastosowanie w kuchni:

  • dodatek do zup i sałatek – szczególnie tych na bazie pomidorów
  • aromat do oliwy z oliwek i octu
  • szczególnie ceniona w kuchni śródziemnomorskiej

Dla uzyskania jak najlepszego aromatu bazylię najkorzystniej jest dodawać do potraw na samym końcu. Szczególnie w przypadku dań gotowanych lub pieczonych.

Działanie zdrowotne:

  • poprawia nastrój
  • działa antydepresyjnie
  • poprawia trawienie
  • zapobiega skurczom żołądka
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • jest pomocna w walce z bezsennością

LIŚĆ LAUROWY

Właściwości odżywcze:

  • źródło witamin A, B6, C, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego oraz ryboflawiny
  • zawiera wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk oraz sód

Zastosowanie w kuchni:

  • polepsza walory smakowe wielu zup, w tym rosołu, barszczu oraz zupy rybnej
  • wzbogaca smak dań rybnych oraz sosów i potraw mięsnych
  • popularny dodatek bigosów, pasztetów oraz marynat

Działanie zdrowotne:

  • w formie naparu wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
  • w formie olejku wspomaga leczenie problemów skórnych
  • poprawia trawienie
  • wspomaga pracę wątroby
  • wykazuje właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze
  • pomocny w problemach reumatycznych
  • łagodzi objawy suchego kaszlu
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca

LUBCZYK

Właściwości odżywcze:

  • źródło witamin z grupy B, C, antyoksydantów oraz fitosteroli

Zastosowanie w kuchni:

  • dodatek do zup – szczególnie rosołu
  • poprawia smak dań rybnych, warzywnych, mięsnych oraz owoców morza
  • stosowany jako przyprawa do sosów, twarogów i ziemniaków

Działanie zdrowotne:

  • obniża poziom złego cholesterolu
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspomaga pracę nerek i układu moczowego
  • reguluje trawienie
  • przyspiesza przemianę materii
  • zmniejsza ryzyko zatruć i wrzodów żołądka
  • wzmacnia odporność
  • poprawia wygląd i kolor skóry

MAJERANEK

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy A, B6, C, K, E oraz tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego
  • zawiera wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, sód
  • bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone

Zastosowanie w kuchni:

  • dodatek do ciężkostrawnych zup – szczególnie fasolowej i grochowej, oraz do pieczonej wieprzowiny lub baraniny
  • chętnie stosowany w kuchni francuskiej, włoskiej oraz niemieckiej
  • używany jako dodatek do smalcu sprawia, że ten dłużej zachowuje swoją świeżość

Działanie zdrowotne:

  • wspomaga odchudzanie
  • poprawia trawienie
  • wspiera walkę z kaszlem, katarem i zapaleniem zatok
  • stosowany w celu eliminacji mdłości ciążowych

ROZMARYN

Właściwości odżywcze:

  • źródło witamin A, B6, C, tiaminy, ryboflawiny i kwasu foliowego
  • zawiera potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk

Zastosowanie w kuchni:

  • wzbogaca smak kuchni śródziemnomorskiej
  • podkreśla smak dań z drobiu, ryb, potraw na bazie ryżu, a także zup, warzyw i jagnięciny
  • łodyga rozmarynu często wykorzystywana jest jako aromatyczny szpikulec do szaszłyka
  • dodawany również do piw i win

Działanie zdrowotne:

  • wspomaga leczenie hiperglikemii
  • łagodzi bóle żołądkowe
  • w formie olejku zwalcza bakterie
  • wspomaga pracę wątroby
  • wzmacnia odporność
  • ma pozytywny wpływ na wzrok

Warto wiedzieć, że rozmaryn odstrasza komary i mole.

TYMIANEK

Właściwości odżywcze:

  • źródło witamin A, B2, B6, C, beta karotenu, niacyny i kwasu foliowego
  • zawiera potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan oraz miedź

Zastosowanie w kuchni:

  • stosowany jako przyprawa do dań rybnych, drobiu oraz dziczyzny
  • doskonale komponuje się z liściem laurowym, natką pietruszki, cebulą oraz czosnkiem

! Tymianek nie powinien być łączony z majerankiem.

Działanie zdrowotne:

  • łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej
  • wykazuje działanie wykrztuśne
  • łagodzi podrażnienia jelit
  • wspomaga leczenie nieżytu żołądka
  • wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
  • zapobiega biegunkom

!! Z uwagi na zawarty w tymianku tymol będący substancją trującą, tymianek nie powinien być spożywanych w dużych ilościach, szczególnie w przypadku olejku tymiankowego.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on print
Share on email