koper natka cząber oregano estragon właściwości

Zioła i przyprawy – wsparcie dla zdrowia – szerokie zastosowanie w kuchni

Drogocenne właściwości ziół oraz przypraw znane są od pokoleń. Szczypta w codziennej kuchni może okazać się zbawienna dla wielu dolegliwości.

NATKA PIETRUSZKI

Właściwości odżywcze:

  • bogata w witaminę C i betakaroten
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz A
  • bogata w kwas foliowy
  • zawiera związki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, miedź, cynk oraz mangan

Zastosowanie w kuchni:

  • dodatek smakowy do sałatek, past, dań z ryżu i kasz
  • idealna jako posypka do zup, ziemniaków, kanapek

Działanie zdrowotne:

  • wzmacnia
  • oczyszcza organizm
  • poprawia cerę
  • działa moczopędnie
  • łagodzi nerwobóle
  • pomaga w leczeniu kamicy nerwowej
  • doskonale wpływa na wzrok
  • poprawia nieświeży oddech

KOPER

Właściwości odżywcze:

  • bogaty w magnez i witaminy z grupy B
  • zawiera witaminy C, A, D
  • wśród składników odżywczych w koprze znajdziemy: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, miedź

Zastosowanie w kuchni:

  • dodatek do zup i chłodników oraz twarożków, masła, ziemniaków, kefiru, jogurtu, surówek, makaronów, czy potrawy z jajek
  • chętnie używany jako składnik marynat
  • często stosowany zamiennie z natką pietruszki
  • używany jako baza sosu do ryb i mięs oraz dipów do sałatek i jajek
  • popularny dodatek do ogórków kiszonych i pikli

Działanie zdrowotne:

  • wspomaga trawienie
  • łagodzi ból stanów zapalnych stawów, ból menstruacyjny, ból brzucha
  • działa antyoksydacyjnie
  • obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi
  • wykazuje właściwości przeciwbakteryjne
  • łagodzi stres

OREGANO

Właściwości odżywcze:

  • bogate w witaminy A, C, E, K, B6
  • zawiera takie związki jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy
  • wśród składników mineralnych obecnych w oregano wyróżnia się: wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, cynk, sód
  • bogate w błonnik

Zastosowanie w kuchni:

  • przyprawa do dań mięsnych
  • obowiązkowy element kuchni włoskiej – pizza, spaghetti, lasagne
  • dodatek do zup pomidorowych, sosów ziołowych, leczo

Działanie zdrowotne:

  • działanie przeciwgrzybiczne
  • przeciwwirusowe
  • łagodzi kaszel
  • poprawia trawienie
  • zmniejsza ryzyko nowotworów
  • stosowany do przyrządzenia naparu do płukania gardła i jamy ustnej

CZĄBER

Właściwości odżywcze:

  • bogaty w potas i żelazo
  • zawiera witaminę C, A, D oraz witaminy z grupy B
  • bogaty w: cynk, żelazo, wapń, magnez, miedź, fosfor, potas, sód, selen

Zastosowanie w kuchni:

  • przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych,
  • doskonale komponuje się z koprem, rozmarynem, szałwią, tymiankiem
  • idealny do dań z fasolą i soczewicą
  • doskonale komponuje się z kapustą i brukselką
  • popularna przyprawa do mięs i ryb

Działanie zdrowotne:

  • obniża ciśnienie tętnicze
  • wspomaga leczenie anemii
  • wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne
  • wspomaga układ odpornościowy
  • łagodzi dolegliwości żołądkowo – jelitowe
  • wspomaga trawienie

ESTRAGON

Właściwości odżywcze:

  • źródło witaminy C i A oraz witamin z grupy B
  • bogaty w żelazo, mangan i wapń

Zastosowanie w kuchni:

  • jedno z ważniejszych ziół kuchni francuskiej,
  • dodatek do jajek, sosów śmietankowych, majonezu, zup-kremów, jajecznicy, omletów
  • przyprawa do mięs, ryb i owoców morza
  • przyprawa do ogórków, buraków, grzybów i sałaty

Działanie zdrowotne:

  • antybakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne
  • przeciwcukrzycowe
  • przeciwdrgawkowe
  • ochronne działanie dla żołądka
  • wzmaga apetyt
  • działa moczopędnie
  • przeciwdziała wzdęciom

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on print
Share on email